2 Kasım 2008 Pazar

seneye hazırlık

Geçen hafta kovan tahtası için 5 metreküp söğüt tomruğu satın almıştım arıcılığa yeni başlayan Ali bey arkadaşımla ortak olarak.. Dün 10 santim kalınlığında biçtirdik. bu gün ızgara istif yaptık inşallah erken kurur da kovan yapımına geçeriz. Söğüt kovanların hafif olması taşımada kolaylık sağlamaktadır. Nasip olursa polen tuzaklı olarak yapılacak kovanlar. İlk baharda polen tuzaklı on kovan yapmıştım. Taşımada arıların havasız kalmaları diye bir problem olmadığı gibi ihtiyacım poleni de almıştım. Ayrıca ilaçlama sonunda varova ölüsünü takip etmekte kolay oluyor polen tuzaklı kovanlarda. Yeni başlayan arıcı arkadaşlarada tavsiye ediyorum. Eski arıcılar zaten önemini bilirler.
Ayrıca bazı arıcıların varova için mavrik diye bir tarım ilacı kullandıklarını öğrendim. Bazı arkadaşların ise arıya zararlı ve balda katkı maddesi yaptığını ifade ediyorlar. Bu konuda bilgisi olan tecrübeli arıcı kardeşlerimden bilgi bekliyorum.
Şu anda yetmiş civarında kolinim var. Bunların yarısı 3 çerçeve arıya düştüler. Gerekli sıkıştırma ve kek beslemesi yaptım. Avuç içi genişliğinde bir veya iki çerçevede kapalı yavru var çok azda günlü ve larva mevcut. Bakalım kışı çıkarabileceklermi. Anaları 2008 olduğundan birleştirme yapsam anaların birisi zayi olacağından olduğu gibi bıraktım. Takibe devam. Havalarda güzel bu günlerde. Uzaktada olsa davulgada biraz istifade ediyorlar. Yağmurlardan sonra etraf bahar havası gibi yeşerdi ve çiçeklendi. Makinem olmadığından resim yayınlayamıyorum. Tüm arıcı arkadaşlara selam.

1 yorum:

Üzeyir Okkan dedi ki...

Mustafa bey söğüt tomruklarını bana göre 10 cm çok kalın biçtirmişsiniz,söğüt hafif olmasının yanında çok çalışan bir ağaç türü o kalınlıkta kuruması çok zaman alır bence daha ince yaptırmalıydınız.Kolay Gelsin