11 Kasım 2009 Çarşamba
Hayret!
Arılarımı iki ay önce kışlık yerlerine taşımıştım ve varova ilaçlaması yapmıştım. Analar yumurta atmayı kesmiş ve bal kemerleri fena değildi. Annemin rahatsızlığı nedeniyle Gümüşhaneye ziyarete gitmiştim. Teşvik şuruplaması yapamamıştım. Önceki gün arıları kontrole gittim. Kapalı açık hiç bir yavru yok.Asker azalmış. Ancak bütün çerçeveler balla bloke olmuş. Bu balı nereden ve bu kadar az askerle nasıl topladılar anlamadım. Aslında çevrede bal kaynakları çok azdı. Belki arılıktan bir kilometre uzakta davulga denilen koca yemişlerden bu bal gelmiş diye düşünüyorum. Asıl merakım bu mevsimde yavru olmayışı kolonilerin sönmesine sebep olabilirmi? İlerleyen günlerde yavrulama olurmu? Bloke olmuş çerçevelerin arasına boş petek girmem doğru olurmu? Önümüz kış sayılır. Usta arıcıların tecrübe ve bilgileri benim için hazine bulmuş gibi olacak. Bütün arıcı arkadaşlara zayiatsız bir kış dönemi diliyorum.Herkese selam.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Mustafa Hocam geçmiş olsun öncelikle...
Bu balın davulgadan yani kocayemişten geldiği kesin... Çünkü Mustafakemalpaşa'dan bu anlamda bilgiler alıyoruz...
Yavrulama konusu ise...
Bu mevsimde zaten yavrulama faaliyetlerinin azalması hatta bitmesi beklenen ve istenen bir olgu.
Gece kırağılarının düşmesi eli kulağında değil mi oralarda...
Ne yapacaksınız yavruyu artık?
İnternette araya petek giren arıcıları gören her arıcının bu işlemi yapma çabası hüsranla sonuçlanırsa ne olacak? Bırakın Mustafakemalpaşa'yı daha sert iklimlerde bile bu araya petek atma işlemleri yapılmış. Vah benim arıcıma vah...
Ancak sizde bir hayli bu konuyu gündeminize almışsınız ki atın o zaman araya sizde petek. Deneyip görürsünüz sonucu... Ancak her gördüğünüze inanmayın demekten başka söyleyecek sözümüz yoktur.
Bir koloni şartlar uygunsa ve ana arıya yumurtlamaya yer açamıyorsa bir sebebi vardır. Sizlerin sonbaharda o bölgede hiç teşvik beslemesi yapmadığınızı iyi biliyorum ki bu yavrulama azlığının sebebi biraz da bu.
Esas sorununuz nedir biliyor musunuz?
Yavru falan değil sorununuz, en büyük sorun şu.
O gelen balların olgunlaşmadan kışın gelmesi, açık ve sulu balların ekşimesi... Ve o baldan tüketen kolonilerin erken baharda ishal olacak olmaları...
Halil Bey, verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Bloglardaki bilgi kirliliği nedeniyle insanın bilgileri karışıyor. Sizinle yüz yüze tanışma imkanı olmadı bu güne kadar. Buralara gidip geldiğinizi Şenol hocamdan ve sizin blog yazılarınızdan öğreniyorum. Geldiğinizden bilgim olur buralarda bulunursam tanışmak istiyorum. Aslında arıcılığı sizlerin sayesinde bloglardan öğrenmeye çalışıyorum. Besleme konusunda çok haklısın benim mazeretimden dolayı bal süzümünden sonra teşvik beslemesi yapamamıştım. Balın ekşimemesi için yapabileceğim bir şey varsa bu aşamadan sonra bilgi ve tecrübelerinizden istifade etmek isterim. Selam ve muhabbetlerimle.
Hocam az kaldı ki Allah ömür verirse 2 yıl sonra sürekli oralardayız.
Yapılacak en güzeli şu ama biraz meşakkatli uygulama...
Kolonilerde arının basmadığı fazla ballı çerçeve hiç bırakmamalısınız. Çünkü kış aylarında arının basmadığı açık ballar daha büyük riskler oluşturacaklar.
Başka bir ekstra uygulama denenebilir.
Aldığınız fazla çerçeveleri süzüp, o balları arıya tekrar besleme kutularında verip, gözleri sırlatabilirsiniz güneşli birkaç gün kıstırarak...
Ancak arının basmadığı çerçeve yok diyorsanız, bahara kadar beklemekten başka yapacak bir şey yok.
Çok teşekkür ederim Halil Bey. Fazla çerçeveleri çıkarmıştım ama bir defa daha kontrol ederim inşaallah. Havalar bir durulsun. Sağlık ve afiyet dileklerimi sunuyorum. Selamlar.
Yorum Gönder